Cinc experts economistes catalans en parlen
El passat 3 de novembre, el programa 23 24 del canal 3/24 de Televisió de Catalunya, va tractar sobre les pensions en una Catalunya independent. Cinc experts economistes catalans (David Ros, Miren Etxezarreta, Modest Guinjoan, Francesc Granell i Miquel Puig), moderats per Agustí Esteve, el conductor del programa, van intervenir en directe exposant les seves opinions sobre la viabilitat actual de les pensions en una Catalunya independent.
Al llarg del programa es van anar incloent aportacions enregistrades d’altres experts i polítics, la qual cosa va donar lloc a un interessant debat perfectament intel·ligible per al públic menys avesat en la matèria econòmica.
(Accediu al vídeo del programa)
Tot seguit es reprodueixen algunes de les afirmacions més rellevants que van expressar alguns convidats:
“El sistema de pensions a Espanya té, en aquest moments, un dèficit del 22 %. A Catalunya aquest dèficit és la meitat. […] La taxa d’atur és menor a Catalunya, amb la qual cosa les cotitzacions aquí son més altes. […] Espanya és un país poc productiu, amb un nivell alt d’atur. És un país molt mal dirigit. Espanya té la pitjor distribució de renda d’Europa. A Espanya les pensions no estan garantides. […] A Catalunya els números, sense ser bons, serien millors, però Catalunya s’ha de convertir en un país més ben governat, que inverteix millor, que treballa millor. […] Els pensionistes catalans avui són pensionistes creditors de la Seguretat Social espanyola. Catalunya només hauria d’assumir les pensions després d’un procés consensuat. És per aquest motiu que és fals quan algú diu que l’endemà de la independència els pensionistes deixarien de cobrar. […] Si la productivitat de Catalunya fos com la d’Austria, i l’atur d’un 10%, les pensions estarien garantides pels propers 15 anys.” (Miquel Puig)
“Per veure la viabilitat de les pensions (a Catalunya i a Espanya) ens hem de plantejar la viabilitat de l’economia catalana i la viabilitat de l’economia espanyola. […] De 1995 a 2010, Catalunya ha tingut 12 anys de superàvit —uns 3.300 euros per persona—, mentre que Espanya ha tingut 11 anys de dèficit, uns 2.200 euros per persona. […] Segons els estudis fets pel Consell Assessor de Transició Nacional, a Catalunya no caldrà un augment d’impostos per pagar les pensions.” (David Ros)
“Les pensions privades, pel fet d’anar a la borsa, estan menys garantitzades que les públiques”. (Miren Etxezarreta)
“La independència no garanteix que les pensions siguin més altes; el que ens garanteix la independència és que tinguem l’oportunitat de fer-ho millor. Que es pugui establir un sistema que sigui satisfactori. […] De futur no hi ha incerteses, hi ha certeses. Els números sortirien des del primer dia. […] Del llibre que hem fet al Col·legi d’Economistes, el resum que en surt de l’estudi fet per divuit economistes, és que Catalunya tindria un estat viable econòmicament, i l’únic dubte seria de caràcter polític, no econòmic.” (Modest Guinjoan )
Per últim, una afirmació que fa Gerard Padró en un dels vídeos del programa: “Quedar-nos com estem [a Espanya] té molta incertesa. Quedar-nos a Espanya no garanteix les pensions”.
26/11/2014