Competitivitat econòmica

En el moment en què l’economia s’ha globalitzat, quan els productes es poden produir en un racó del planeta i es poden vendre a l’altre punta, i quan els costos de producció són tan diferents d’un lloc a l’altre, si es vol estar present en el mercat internacional cal ser competitiu. Cal oferir una qualitat que convidi a comprar els productes catalans.

És un fet històric que l’economia catalana s’ha esforçat a ser més competitiva, a buscar i assolir mercats forans, a prosperar malgrat tota mena de dificultats de la política espanyola o la conjuntura del moment.

Catalunya es troba dins la que es considera la 11a regió industrial del món, l’Eurosunbelt, que s’estén des de València fins a Lió, França. Avui la competència global es duu a terme entre regions. Cada regió millora si disposa de clusters[1], marc regulador, infraestructures adequades, etc., que influeixen en la capacitat competitiva de les empreses i també si es donen les condicions apropiades per a la competència entre empreses.

competivitat economica

L’11a megaregió industrial, l’Eurosunbelt, inclou Catalunya

Pensem que la Catalunya independent ha d’afavorir polítiques de competitivitat per tal que el seu teixit productiu millori la seva capacitat per a competir amb les empreses occidentals i pugui estar present amb èxit en els mercats internacionals amb innovació i qualitat.

La Catalunya independent, sense les mans lligades i amb plena autonomia, podrà desenvolupar polítiques econòmiques a mida de les necessitats del teixit productiu català i amb una clara vocació innovadora i internacionalitzadora, de manera que permeti aflorar el potencial econòmic del país i augmentin les vendes i els llocs de treball.

Si el nou Estat fa el que li correspon en els terrenys de l’educació, la innovació, la millora del mercat de treball i el financer, el marc regulatori, la compra pública, la demanda sofisticada (la compra pública de béns i serveis tecnològicament molt desenvolupats que repercuteixen en la competitivitat de les empreses que els subministren), la potenciació de l’economia productiva i del valor afegit, les infraestructures al servei de l’economia i les persones, etc., la competitivitat millorarà, els productes i serveis catalans seran més atractius i s’aconseguirà una major internacionalització de l’economia catalana.

La Catalunya independent serà capaç de propiciar les polítiques que permetin millorar la capacitat del seu teixit productiu per a competir en un mercat internacionalitzat.


[1]: Cluster: aquest terme, que s’empra en informàtica per referir-se a un conjunt d’unitats funcionals interconnectades per mitjà d’una xarxa que actuen com una sola unitat, s’utilitza també en economia per referir-se a empreses, sovint de diferents sectors, que es complementen.


F02 15 R01

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Login