Àrees temàtiques

 

 

Aproximació al risc sobirà d’un Estat català

Qualificació creditícia

Una Catalunya independent gaudiria d’un bon rating financer, segons l’estudi “Aproximació al risc sobirà d’un Estat català” dels economistes Joan Elias i Joan Maria Mateu, presentat al Col·legi d’Economistes de Catalunya el 28 de gener de 2015.

Estudi complet

Resum executiu

Presentació

Versión en castellano del estudio

Estudio completo

Resumen ejecutivo

Presentación

 

Reptes i oportunitats d'un nou Estat català

El 3 de març de 2014 es va celebrar a la Borsa de Barcelona l’acte “Reptes i oportunitats del nou Estat català”, en què es van exposar les propostes de significatius economistes i acadèmics sobre el futur de l’economia catalana. En aquest enllaç trobareu l’accés a tota la informació relativa a l’acte —vídeos de les ponències, perfils professionals dels ponents, notes de premsa,etc.

 

Empresa

Impacte de la independència en l’empresa

Versió completa

Versió reduïda (Recomanada)

Resum executiu

Impacte econòmic d’una reducció dels fluxos comercials entre Catalunya  i la resta de l’Estat

(Xavier Cuadras / Modest Guinjoan. Comissió d’Economia Catalana. Col·legi d’Economistes de Catalunya.)

“Amb la internacionalització, l’economia catalana esdevé cada cop menys vulnerable a una hipotètica reducció dels intercanvis comercials amb Espanya.”[…] “La situació catalana contrasta amb la d’Escòcia, que té una dependència elevada i creixent del mercat britànic.”

Cliqueu aquí per descarregar l’informe complet 

 

Europa. L'euro

Una Catalunya independent dins de la UE
i de la zona de l’euro

El fet que una Catalunya independent pugui formar part de la Unió
Europea (UE) i de l’àrea euro interessa els catalans i moltes
empreses, tant d’aquí com d’arreu. De la mateixa manera, preocupen les opinions que s’han expressat en el sentit que una Catalunya independent pogués trobar-se fora d’aquestes institucions.
Els autors d’aquest treball sostenen que una Catalunya independent formarà part, mitjançant les corresponents negociacions, de la Unió Europea i de la zona de l’euro.

Cliqueu aquí per a descarregar el document en format pdf

Versión en castellano

Una Cataluña independiente dentro de la UE
y de la zona del euro

El hecho de que una Cataluña independiente pueda formar parte de la Unión Europea (UE) y de la zona euro interesa a los catalanes y a muchas empresas, tanto de aquí como del extranjero. Del mismo modo, preocupan las opiniones que se han expresado en el sentido de que una Cataluña independiente pudiera quedarse fuera de estas instituciones.
Los autores de este trabajo sostienen que una Cataluña
independiente, formará parte, mediante la correspondiente
negociación, de la Unión Europea y de la zona del euro.

Clicar aquí para descargar el documento en formato pdf

 

Treball i Pensions

Aproximació als llocs de treball de la independència

Els recursos econòmics de la Catalunya independent podrien generar fins a 475.000 llocs de treball, el 85% dels quals serien en empreses privades.

2 de cada 3 persones sense feina podrien ser contractades amb el nou Estat, reduint l’actual nivell d’atur del 19,1% a només el 6,6% en molt pocs anys. Una xifra d’aturats que situaria Catalunya al nivell dels països de la UE més desenvolupats.

Un estudi elaborat per l’economista i consultor d’empreses i institucions públiques, Josep M. Vázquez, situa la reducció de l’atur català fins a una tercera part de l’actual situació  gràcies a l’assoliment de la independència

(Per a descarregar el document en format pdf cliqueu aquí)

En una Catalunya independent les pensions estan garantides

Un estudi elaborat pels economistes David Ros i Pere Miret afirma que a la República catalana les pensions estarien garantides, tant per la creació de prop de mig milió de nous llocs de treball en els primers anys —gràcies a poder disposar dels 16.000 milions d’euros del dèficit fiscal i de poder decidir la seva destinació a inversions públiques o a rebaixes en la pressió fiscal— així com a un accelerat creixement del PIB, que duplicaria en 10 anys l’actual, superant els 400.000 milions d’euros. El sistema de seguretat social català rebria uns 3.467 milions d’euros per les noves cotitzacions, i l’administració tributària de Catalunya ingressaria uns 1.650 milions d’euros afegits.

(Per a descarregar el document en català en format pdf cliqueu aquí)

Versión en castellano

En una Cataluña independiente las pensiones están garantizadas

Un estudio elaborado por los economistas David Ros y Pere Miret afirma que en la República catalana las pensiones estarían garantizadas, tanto por la creación de cerca de medio millón de nuevos puestos de trabajo en los primeros años —gracias a poder disponer de los 16.000 millones de euros del déficit fiscal y de poder decidir su destino a inversiones públicas o a rebajas en la presión fiscal— como a un acelerado crecimiento del PIB, que duplicaría en 10 años el actual, superando los 400.000 millones de euros. El sistema de seguridad social catalán recibiría unos 3.467 millones de euros por las nuevas cotizaciones, y la administración tributaria de Cataluña ingresaría unos 1.650 millones de euros añadidos.

(Para descargar el documento en castellano, en formato pdf, clicar aquí

 

Finançament i dèficit fiscal 

El sistema de finançament

Un document de la sectorial d’Economia de l’ANC sobre el sistema de finançament de les comunitats autònomes en l’Estat espanyol i l’ofec econòmic de Catalunya.

Per a descarregar el document en format pdf, cliqueu aquí 

 

Endeutament i independència

Un estudi de David Ros i Pere Miret.

Per a descarregar el document en format pdf, cliqueu aquí

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Login