El canvi de seu d’empreses catalanes a d’altres punts de l’Estat no té cap impacte econòmic

La sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet pública una nota on explica per què el trasllat de la seu d’algunes empreses domiciliades a Catalunya a d’altres comunitats autònomes no té cap impacte econòmic.

 

El trasllat de la seu d’empreses catalanes a d’altres punts de l’Estat no té cap impacte econòmic i amb la independència hi sortim guanyant molt

El Govern espanyol, amb una reforma pactada amb el PSOE, ha modificat la llei de societats amb un decret que permet canviar la seu social de les empreses sense l’acord de la junta d’accionistes. Això simplifica els tràmits pels canvis de seu empresarial i permet a les empreses que ho desitgin fer-ho amb més agilitat.

En relació amb la remor que ha originat l’anunci que algunes empreses domiciliades a Catalunya traslladen la seva seu social a d’altres comunitats autònomes la sectorial d’Economistes per la Independència de la l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) volem precisar el següent:

  1. Un canvi de seu no és res més que una nova domiciliació de l’empresa i que en cap cas comporta un canvi d’estructura operativa (instal·lacions, personal, etc.).
  2. En l’àmbit fiscal l’impacte és també mínim perquè l’impost de societats és estatal i no hi ha participació autonòmica, l’IRPF que també és estatal tot i que amb participació autonòmica el paguen els treballadors i no l’empresa i en el cas de l’IVA no hi ha impacte perquè la participació autonòmica depèn del consum de la comunitat.
  3. La publicitat que fa el Govern de Madrid i els seus mitjans afins d’aquesta situació només busca fomentar la por com a última arma davant la imminència de la independència.
  4. L’assoliment de la independència implica que moltes empreses que operen a Catalunya obriran una seu permanent al nou Estat, el que suposarà no només l’obertura d’aquesta seu per part de les que l’han traslladada aquests dies sinó també per part d’aquelles que la tenen en altres localitats, amb la creació de la riquesa associada.
  5. Les empreses que han fet el canvi de seu continuen operant a Catalunya. Amb la independència les seves operacions i les de totes les empreses de Catalunya generaran IVA i els seus beneficis hi tributaran per l’impost de societats, que evidentment seran molt superiors a la part corresponent que rebem actualment de l’Estat espanyol.
  6. L’economia catalana l’any passat va superar la xifra històrica de 5.000 milions d’euros en inversió estrangera directa i en el primer semestre de l’any s’ha captat un 21 % més que en el mateix període del 2016. Potser hi ha empreses que volen moure la seu, però la potencialitat i credibilitat de l’economia catalana es demostra amb tot aquest capital internacional que hi aposta de forma clara malgrat tot l’infundat discurs de la por. La darrera mostra és la de Fedex, que inaugura un centre logístic a Barcelona, de la mateixa manera que fins ara ho han fet el Maersk group, AstraZeneca, Vente Priveé o Amazon entre moltes altres.
  7. Malgrat les pressions del Govern espanyol les empreses catalanes mantenen el seu dinamisme i enforteixen la solidesa de l’economia catalana.
  8. La conclusió és clara: no solament el trasllat de la seu d’empreses catalanes no té cap impacte econòmic respecte a la situació actual, sinó que amb la independència hi sortirem guanyant molt 

Economistes per la Independència

Sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana

8 d’octubre de 2017

 

(Podeu descarregar la nota clicant aquí)

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Login